dilluns, 29 de gener del 2007

Aplicacions de les roques


Aquesta imatge que veieu és una pregunta de selectivitat de l'any 2006 que fa referència a l'aplicació pràctica d'alguns minerals. Podrieu dir i justificar quin mineral pot ser l'utilitzat en cada cas?

4 comentaris:

Ana Rosa ha dit...

La duresa de la calcita és aproximadament de 5 i es pot ratllar amb un clau, pot ser brillant, és de color blanc i es fa servir per detergent amb abrasiu en pols. Per tant, és el primer.
El quars té duersa 7 i s'utilitza per fer paper de vidre, per polir.
La mica seria el tercer mineral de la taula. S'exfolia en llàmines molt fines i s'utilitza com a colorant per les parpelles.
El talc seria el quart, ja que és molt tou per guixar la roba.

Mari, Oscar, Bárbara, Sergi i Ana

Ciències Naturals IES Salvador Dalí ha dit...

Amb el comentari de la calcita esteu fent un argument circular. En tot cas haurieu de dir que la calcita és abrassiva però amb una duresa inferior a 7 que és la del vidre. Per això arrenca la brutícia però no ratlla.
Que s'exfoliï a llàmines molt primes no significa que s'utilitzi com a colorant de les parpelles. Intente-ho de nou
En el cas del talc bé.

Unknown ha dit...

1º calcita porque usualmente se utilizan en algunas formulaciones de detergentes y productos de limpieza para ajustar la alcalinidad del baño.
2º es el cuarzo porque es el mineral representativo de la escala de Mohs para rallar el vidrio
3º La mica se caracteriza por su gran propiedad de exfoliación (como hemos visto en el laboratorio, donde solo hay láminas)Para obtener el brillo perlado en pintalabios, en sombras de ojos y en coloretes se utiliza también la mica, un mineral natural. La mica, de naturaleza translúcida, está revestida de una fina capa de dióxido de titanio, que hace que el color de la piedra aparezca en diversas tonalidades, creando diferentes efectos; al variar el espesor del dióxido de titanio, cambia de tono.
4º es el talco que al ser el mas blando de la escala de Mohs,es mas facil señalar en la ropa.

contestada por: Carlos y Victoria Villegas

Ciències Naturals IES Salvador Dalí ha dit...

Molt bé. Resposta més que correcta. Fins i tot he après alguna cosa.
Albert